Den Heijer uw kelderspecialist in den Haag

Wat is zoutsanering?

Zoutsanering is het behandelen van muur- of vloer zouten. Muur en vloer zouten ontstaan in kristalvorm aan het oppervlak van een vloer of muur welke onderhevig is aan langdurige blootstelling van vocht. Wanneer er vocht in een vloer of muur aanwezig is verdampt het water aan het oppervlak. De meegevoerde mineralen zetten zich af op het oppervlak waardoor er kristallen ontstaan ook wel bekend als muurpluis.

Kunnen muur zouten kwaad?

Ja. Muur zouten beschadigen het stuc- en sauswerk doordat deze continue groeien. Wanneer muur zouten groeien zijn de krachten die hierbij vrij komen vergelijkbaar met het bevriezen van water. Stucwerk, sauswerk, behang of elke andere afwerking zijn volkomen kansloos en zullen beschadigen wanneer de kristalvorming tot stand komt. Wanneer er niet ingegrepen wordt blijven de kristallen ongeremd groeien.

Hoe worden muur en vloer zouten behandeld?

Afhankelijk van de ruimte en het oppervlak waarop de zouten tot kristalvorming komen wordt een behandelplan opgesteld. De beste methode is uiteraard de oorzaak van het vochtprobleem of optrekkend vocht weg te nemen. Wanneer dit echter niet behandeld kan of mag worden doordat het gebouw een monument is of andere bijzondere functie heeft, wordt er gekozen voor zoutsanering. De zouten worden handmatig van het oppervlak verwijderd en vervolgens meerdere keren over een periode van dagen tot weken behandeld met een vloeistof waardoor de zouten in de stenen ingekapseld worden. De zouten worden door dit proces voor het bereiken van het oppervlak omsloten en kunnen niet meer tot kristalvorming komen. Door de behandeling kan het oppervlak een lichte kleurverdieping vertonen welke over het algemeen niet als storend ervaren wordt. Wanneer er sprake is van zeer ernstige verontreiniging of hoge belasting van de aangetaste oppervlakken is het verstandig de behandeling eens in de zoveel jaar te herhalen.

Kunnen muren of vloeren welke behandeld zijn nog afgewerkt worden?

Ja. Elk behandeld oppervlak kan direct of na langere periode afgewerkt worden. Doordat muurzouten ontstaan door de aanwezigheid van vocht is het van belang dit te stoppen voordat tot afwerking overgegaan wordt.

Vraag hier geheel vrijblijvend uw kelder offerte aan