Wat is hydrofoberen?
Het hydrofoberen van een oppervlak is het aanbrengen van een dunne emulsie in één of meerdere lagen om deze te beschermen tegen regen en slagwater.
Wanneer moet er gehydrofobeerd worden?
Hydrofoberen is een oplossing welke vooral wordt toegepast bij wat oudere type woningen of gebouwen. Door de afwezigheid van een spouw, of wanneer de opbouw van een gevel bestaat uit een enkele steen, kan door langdurige belasting van hemelwater vocht naar de binnenzijde van een woning doorslaan met de nodige schade als gevolg. Ook bij zeer oude authentieke panden wordt dit type afdichting vaak toegepast. Door erosie is de steen vaak poreus geworden en stucwerk is geen optie wanneer het traditionele aangezicht van een gebouw behouden moet blijven. Van groot belang en helaas vaak vergeten is het technisch reinigen van een gevel of ander poreus oppervlak voordat er gehydrofobeerd mag worden. Door vele jaren vervuiling heeft de emulsie weinig tot geen hechting wanneer er niet afdoende gereinigd is.
Moet een gevel verder nog behandeld of afgewerkt worden na het hydrofoberen?
Nee er kan geen andere afwerking aangebracht worden door de filmlaag welke in- en op de stenen aanwezig is na het hydrofoberen. Een gehydrofobeerde gevel is onderhevig aan slijtage. 5 jaar na het aanbrengen van het systeem dient de gevel door middel van een eenvoudig ‘doe het zelf ‘ testje jaarlijks gecontroleerd te worden op de waterwerende eigenschappen en of deze nog voldoende aanwezig zijn. Is dit niet het geval? Dan dient de behandeling herhaald te worden. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de aanwezige belasting gaat een gehydrofobeerde gevel 6 tot 12 jaar mee voordat herhaling nodig is.